Aan de slag met kinderen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Ze willen alles ontdekken, dus ook waar hun voedsel vandaan komt en hoe je het kunt bereiden. Hoe radijsjes, worteltjes en bietjes groeien. Welke besjes in de natuur je kunt eten. En hoe je lekkere hapjes en papjes kunt maken.

Vroeger werd alle kennis over voedselbereiding van moeder op dochter overgebracht. En veel gezinnen hadden een moestuin die het gezin voorzag van voedsel. Dus kinderen zagen van dichtbij hoe voedsel werd geproduceerd en klaargemaakt. Zij moesten vaak ook meehelpen. Tegenwoordig komt vrijwel al het voedsel uit de supermarkt en wordt  thuis minder aandacht besteed aan voedselbereiding.  Kinderen doen dus thuis niet meer automatisch kennis  over voedsel op. Hoe kunnen kinderen toch deze basale inzichten opdoen?

Inspiratie opdoen

Organisaties die met kinderen werken, zoals scholen, BSO's en buurtcentra, kunnen  activiteiten aanbieden waarbij kinderen spelenderwijs weer ontdekken. Ook ouders en buurtbewoners kunnen zorgen voor naschoolse activiteiten rond voedsel. Hieronder staan websites waar je ideeën kunt vinden voor kinderactiviteiten rond voedsel:

Buurtbewoners  kunnen ook zorgen voor ontdekplekjes in de wijk, waar kinderen zelfstandig heen kunnen gaan. Voor ideeën zie de pagina Buurttuinen.

Activiteiten voor groepen

Je hoeft niet alles zelf te organiseren. Je kunt ook gebruik maken van het aanbod van andere organisaties. De volgende mogelijkheden in en om Zutphen zijn geschikt voor groepen:

  • Praktijklessen en workshops. Op De Kaardebol is het volgende aanbod:
    • De Kleine Kaardebol biedt lessen als 'Van Vuur tot Pannekoek' en 'Moestuinexcursie'.
    • Erve Eme biedt lessen over 'Voedsel Toen en Nu'.
  • Excursies naar bijvoorbeeld:

Voedselcoach

In 2017 heeft Stadsvoedsel Zutphen Gea Oosterveld als voedselcoach aangesteld. In het kader van het project Voedseleducatie rond De Kaardebol richt zich vooral op organisaties die met kinderen werken, zoals scholen, BSO's en buurtgroepen . Wil je iets met kinderen organiseren rond voedsel? Neem dan contact met haar op via jeugdtuinen@stadsvoedselzutphen.nl of 06-12921712. Zij kan adviezen geven en beperkte financiële ondersteuning bieden.