Aan de slag met kinderen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Ze willen alles ontdekken, dus ook waar hun voedsel vandaan komt en hoe je het kunt bereiden. Hoe radijsjes, worteltjes en bietjes groeien. Welke besjes in de natuur je kunt eten. En hoe je lekkere hapjes en papjes kunt maken.

Vroeger werd alle kennis over voedselbereiding van moeder op dochter overgebracht. En veel gezinnen hadden een moestuin die het gezin voorzag van voedsel. Dus kinderen zagen van dichtbij hoe voedsel werd geproduceerd en klaargemaakt. Zij moesten vaak ook meehelpen. Tegenwoordig komt vrijwel al het voedsel uit de supermarkt en wordt  thuis minder aandacht besteed aan voedselbereiding.  Kinderen doen dus thuis niet meer automatisch kennis  over voedsel op. Hoe kunnen kinderen toch deze basale inzichten opdoen?

Wijs neuzen

Kinderen leren het meest als ze zelf op ontdekkingstocht gaan. In eigen omgeving kijken waar en hoe voedsel groeit en hoe het wordt klaargemaakt. En natuurlijk proeven hoe het smaakt.

Hier is inspiratie te vinden om kinderen wijs te laten neuzen: