Gezond Voedsel

Gezond eten?

We willen allemaal dat het eten lekker is, maar is het ook allemaal goed voor ons? Wat is gezond eten en wanneer heeft onze gezondheid eronder te lijden? Lees hier meer over op voedingscentrum.nl. Daar vind je alles over hoe je gezond kunt eten.

Gezond geproduceerd?

Al ons voedsel wordt ergens geproduceerd. Wie zijn die voedselproducenten en hoe produceren ze ons voedsel? En hoe zorgen ze ervoor dat ons voedsel ook werkelijk gezond is?

Boeren zijn de belangrijkste voedselproducenten. Zij produceren de basisproducten waarmee wij ons voedsel kunnen klaarmaken: granen en aardappels, groenten en fruit, vlees en zuivelproducten. Maar doen zij dat ook op een gezonde wijze? Gezond voor de mens, maar ook gezond voor dier en milieu? Bij boeren in de buurt kun je informatie krijgen hoe zij produceren en zorgen voor de kwaliteit.

Tegenwoordig gebruiken we minder basisproducten van de boerderij om ons eten te bereiden. Ons eten komt steeds meer uit fabrieken die er halve en hele maaltijden van maken. Vrijwel alle producten die supermarkten verkopen zijn min of meer bewerkt. Maar de fabrikanten voegen stoffen toe om dit voedsel smakelijker en langer houdbaar te maken en een mooier uiterlijk te geven. Wat ze precies toevoegen moeten ze vermelden op het etiket. Om de informatie op deze etiketten te begrijpen kun je voedingscentrum.nl raadplegen.

Bewust boodschappen doen?

Als je meer aandacht wil besteden aan gezond voedsel, dus niet alleen gezond voor mensen, maar ook voor dieren en milieu, denk dan eens aan de volgende kooptips:

  • Koop zoveel mogelijk verse producten, vooral groenten en fruit. Deze behouden het beste hun voedingswaarde.
  • Koop seizoensproducten, vooral groenten en fruit. Deze worden in Nederland maar een beperkt aantal maanden geoogst  en verkocht. Buiten hun seizoen moeten deze producten worden geïmporteerd, dus vragen veel milieuvervuilende transporten.
  • Koop zoveel mogelijk lokale producten, vooral verse producten als groenten, vlees en zuivel. Die moeten dagelijks worden aangevoerd. Met lokale versproducten wordt meer op  transporten bezuinigd.
  • Koop bij voorkeur biologische producten: Deze worden geproduceerd met respect voor de dieren en milieu. Zijn biologische producten te duur? Koopt dan alleen van producten die het meest vervuilend worden geproduceerd de biologische versie, zoals aardappels, uien en kool.