Eetbare Stad

Zelf voedsel produceren, of zien hoe voedsel wordt geproduceerd, zijn goede manieren om kennis te maken met gezond voedsel. Daarom motiveren en helpen we bewoners van Zutphen om ook eetbare planten in hun tuin, op hun balkon en in hun buurt te laten groeien. Dit doen we op de volgende manieren:

Individuele initiatieven

Wij geven huishoudens tips om aan de slag te gaan met het telen van kruiden, fruit en/of groenten. Ook werken we samen met project Klimaattuin, een initiatief van ZutphenEnergie en De Werkmakers. Bewoners krijgen adviezen en hulp om hun tuin klimaatvriendelijk te maken, ondermeer door tegels te vervangen door perken. Wij raden aan om dan ook kruiden, fruit en groenten te planten. Meer informatie over het project is hier te vinden.

Buurtinitiatieven

Wij stimuleren bewoners om voedselhoekjes in de wijken te creëren. Dat kunnen voedselbosjes en boomgaarden zijn, maar ook hoekjes met eetbare vruchten en moestuintjes op plekken met openbaar groen. Bij voorkeur organiseren buurtbewoners samen zo’n voedselhoekje (in overleg met de gemeente) en zorgen er samen voor.

Om Zutphense bewoners aan te moedigen zelf aan de gang te gaan, nodigen we hen af en toe uit voor inspiratiebijeenkomsten. Zo organiseerden wij afgelopen jaren:

  • Voedselcafé Eetbare Stad: bijeenkomst waar bewoners kennis en ervaringen hebben uitgewisseld over gemeenschapstuinen (09-04-2019)
  • Expeditie Eetbare Stad: route langs gemeenschapstuinen (19-06-2021)